COLORFUL G@RDEN :-)

Моите мисли, онова което ме вълнува, впечатлява, тревожи и радва, което ме прави щастлива и тъжна и все пак това е моя живот, така както аз го виждам! Онази част от ежедневието ми, която искам да споделя с вас!

23 май 2006

България не се класира в Евровизия 2006

Евровизия 2006 беше 51-вото издание на Конкурса за песен на Евровизия, което се проведе в столицата на Гърция - Атина. Фестивала се състоя от две части: Полуфинал на 18 май 2006 и финал на 20 май 2006. На финала се класираха директно първите десет класирали се страни от конкурса през миналата година, проведен в Киев, и четирите най-големи нации в Европа, които имат запазени места за всеки финал, независимо от тяхното класиране: Германия, Франция, Великобритания и Испания. Останалите 10 свободни места за финала се попълниха от страните, които участваха на 1/2 финала по реда на тяхното класиране.
България претърпя горчиво разочарование и на второто си участие в Евровизия. На полуфинала на тазгодишното издание на конкурса, който се състоя на Олимпийския комплекс в Атина, българската представителка Мариана Попова не успя да се класира за финалния кръг, след борба с представители на 23 страни-участнички.

Мариана излезе втора според жребия, за да изпълни парчето си „Let me cry“ („Остави ме да плача“) по текст на Елина Гаврилова, музика и аранжимент Дани Милев. Песента бе определена на финала на конкурса "Българската песен в Евровизия 2006" на 11 март в зала 2 на НДК. На сцената с нея се появи и Азис, който бе облечен като жена, с пола до глезените с дълбока цепка, както и три танцьорки. Тази провокация, както и завидните гласовите данни на Мариана, обаче не спечелиха симпатията на европейската публика. Така след отпадането на Каффе миналата година, България пак не успя да събере сили за крайната битка. Зрители от 35 страни в Европа, плюс Армения, Израел и Турция гласуваха с телефонно обаждане или с sms. Държавите-участнички нямаха право да гласуват за собствения си кандидат. Освен България, от балканските страни, до финала не успяха да стигнат само Албания и Словения. За сметка на това Македония, Босна Херцеговина и дори Армения са финалисти. Българи сред публиката в залата споделиха в телефонен разговор веднага след края на конкурса, че всички са останали много учудени от неуспеха на Мариана. Според тях, всички на олимпийския стадион са останали без дъх от изпълнението, а овациите за нея били най-възторжени.
В крайна сметка 10-те страни, които добраха до финалната надпревара след полуфинала бяха: Русия, Македония, Босна и Херцеговина, Литва, Финландия, Украйна, Ирландия, Швеция, Турция и Армения. За финала се класираха автоматично още 14 страни - победителят от миналата година – Гърция, четирите най-големи нации в Европа (Франция, Германия, Испания и Великобритания), както и класираните на първите девет места от миналогодишното издание на конкурса в Киев: Малта, Румъния, Израел, Латвия, Молдова, Швейцария, Норвегия, Дания и Хърватска, която влиза директно на мястото на Сърбия.
За първи път в историята си конкурса Евровизия бе спечелен от Финландия, но далеч по-фрапиращо беше, че самите участници се различаваха очевидно от редовите поп изпълнители представляващи по-голямата част от програмата. С категоричната преднина от 44 точки пред втория участник от Русия, хард рок чудовищата Lordi финишираха на първото място с 292 точки. Русия остана с 248, а представителите на Босна и Херцеговина завършиха с 229.
Ето и нашата песен - чудесна е, нищо че нямахме късмет!
Let me cry
Honey, honey, honey, honey...
Honey, honey, honey, honey...
Please let me cry, just let me cry...
Told you I was aware
I had feelings to share with you
Something's over for good -
Love, passion, cheerful mood, the truth
Let's say goodbye
And never back again, let me cry
I wanted you, you wanted to lie
I knew that it would happen this way
Learning how to obey
Lost my heart and my face, my soul
Let's say goodbye
And never back again, let me cry
I wanted you, you wanted to lie
I knew that it would happen this way
Let's say goodbye
And never back again, let me cry
I wanted you, you wanted to lie
I knew that it would happen this way

Така е дори и с добри кадри малка България нямаше успех! Стискаме палци на следващите представители на България в Евровизия 2007!

5 Comments:

  • At 23 май, 2006, Anonymous Анонимен said…

    аве това е супер готино, че си споделяш мислите за разни събития и т.н., но аз лично предпочитам повече лични коментари и т.н. а не толкова отразяване на това какво се случва.

     
  • At 23 май, 2006, Blogger Flower-che said…

    Хмм, мисля си, че в началото този блог беше доста депресарски, защото състоянието ми беше такова. И всъщност още е. Продължава да ми е болно и тъжно и страшно самотно, само, че моето отрицателно настроение няма нужда да става чак такава публичност. Или поне когато мога да се сдържам, а това и без туй рядко се случва предпочитам да го правя. Исках от този блог друго да направя, не исках да става наистина като едновремешното дневниче, което си водех - станах в 7 (това почти не се е случвало), закусих, отидох на училище, срещнах едно момче и се влюбих от пръв поглед ;-).
    А настоящия пост за Евровизия е повлиян от това, че докато днес обядвах (в 16ч.) гледах пресконференцията на Мариана Попова и чух страшно хубави думи, което пак е нещо изживяно, минало през сърцето ми, защото много харесвам бг музиката.
    А за това, че обичам до лудост, както може би никога до сега и направо се побърквам, но ми е страшно болно ти ще ми помогнеш ли и как? И ще се почувстваш ли добре, ако непрекъснато в блога ми четеш моите тъжни изповеди. Всъщност не знам, ти може и да ги харесаш, защото с теб обичаме да си говорим по принцип, но...

     
  • At 23 май, 2006, Anonymous Анонимен said…

    незнам дали мога да помогна, но бих могъл да опитам...
    Това, което наистина ме притеснява е да не прецакам излишно ситуацията...

     
  • At 23 май, 2006, Blogger Flower-che said…

    В тези изречения май имаше доста кодирани срички? Само, че аз ги открих :-)
    Честно - не знам как да ти отговоря :-(. С мойта объркана глава едва ли бих дала някакъв ясен отговор...

     
  • At 01 юли, 2006, Anonymous Анонимен said…

    Докато течеше Евровизия бях с дизайнера и правех поредния брой на вестника, редях първа страница. И в един момент се появи Мариана Попова и аз останах като гръмнат. Песента беше прекрасна и аз вярвах силно, че ще спечели, защото в нея има такъв магнетизъм, който се усеща с цялата душа. Малко по-късно свърших с вестника и успях да се прибера в къщи и пуснах веднага тунера. Залепих се на екрана и чаках да кажат кои са класиралите се. Уви....водещите се лигавиха, забавяха отварянето на всеки плик, а сърцето ми щеше да изкочи. И Мариана не се класира. Бях адски разочарован.
    Свалих си песента и си я записах на телефона и си я слушах доста време, и сега бих я слушал, но освободих малко място за песни за пеене за Витоша, после ще си я върна.
    Четох англоезични форуми, където много чужденци казваха, че песента на Мариана е чудесна, че излъчва някакво митично вълшебство. Как да не се съгласиш с тях? После прочетох какви трудности е срещнала Мариана и как никой не я е подкрепил от българска страна като организация. Тя със свои усилия е намерила гримьор, ушила си е рокля... А БНТ само е събирала парсата от SMS-ите... Пародия. Докато съседна Гърция инвестира в името на Елена Папаризу, праща я по чужбина да рекламира страната. Нямам думи. Надявам се Марианка да успее и ако не на Евровизия, то поне на родния и на чуждия музикален пазар да срещне признание. На родния вече го е срещнала, остава на международния да пробие. А тя има талант и вярвам, че е нужно малко за да успее. Гласът и е невероятен, загадъчен, дрезгав, каращ душата да потрепва.
    Успех Марианче!

     

Публикуване на коментар

<< Home